logga5 röd                                                    - för nöjes skull


 

 

Morgan Pålsson i Matòbo:

 

”Man ligger under sängen på hotellrummet”

 

FILM. Morgan Pålsson, reporter vid Sveriges Television, tror att han ska bli utnämnd till ny utrikeskorrespondent i Washington. Istället blir han skickad med sin fotograf Robert att bevaka valet i ett litet afrikanskt land som ingen hört talas om. Redan första dagen i Matòbo utbryter en militärkupp. Morgan hamnar som enda utländska journalist i centrum för hela världens nyhetsrapportering.

Morgan Pålsson

Publikhyllade rollfigurer från tv-serien HippHipp!, som vann Silverrosen i Montreux-festivalen 2002, visas nu på filmduken.

FOTO: SANDREW METRONOME

 

 

5 snabba frågor till Morgan

 

Vad fick dig att välja journalistyrket?

    Tack vare en kompis så fick jag en plats på journalisthögskolan. Sen fick jag fast anställning på SVT på samma sätt. Samma kompis, faktiskt.

På vilket sätt har du utvecklat krigsjournalistiken?

    Jag vill tro att jag representerar den vanliga människan. Och en vanlig människa står inte ute på gatan när det viner kulor runt huvudet. Man ligger under sängen på hotellrummet.

Hur har vistelsen i Matòbo påverkat dig som medmänniska?

    Jag har förstått att min fotograf Robert har haft vissa undertryckta behov. Och att traktamentet inte var alls så bra som jag hoppades på.

Anser du att massmedia lever upp till det journalistiska uppdraget?

    Ja, och jag tycker att tidningar som Aftonbladet och Veckorevyn går i täten för den nya journalistiken. Vill man att folk ska läsa om valet i Pakistan, så lockar man dem helt enkelt med ett mittuppslag om vad som hände med deltagarna i "Bonde Söker Fru".

Vad ligger på agendan 2008?

    Jag ska försöka få en ny utlandstjänst. Nånstans varmt. Kanske en trevlig diktatur? Bara det finns tennisplan. Det finns det ofta i diktaturer.

 

FAKTA Johan Wester (Robert Flycht)

Född: 1967

Karriär: Samma som Anders, men när det gäller manus har han skrivit istället till Snacka om nyheter (1995-1999), Filmgalan (2002, 2003 och 2005) och Itzhaks julevangelium (2006) där han även medverkade. Johan är i semifinal i SVT:s På Spåret. Tillsammans med Anders spelas scenshowen 500 på Lunds Stadsteater, som humorduon även regisserat och skrivit manus till.

Efter Itzaks Julevangelium på tv och samtidigt som ”500”-showen körs på Lunds teater kommer nu HippHipp-duons långfilmskomedi Morgan Pålsson – Världsreporter.

   Moralen och metoderna hos nyhetsförmedlarna har förändrats avsevärt de senaste tio åren, förklarar manusförfattarna Johan Wester, Anders Jansson och Wiktor Ericsson, som har haft så kul att de hoppas att fler långfilmer följer efter den här. Att det blev just en Morgan-film är inte så konstigt, de har ett stort intresse för journalistik och världspolitik. Och i det uppstår det roliga när vardagliga ting måste avhandlas i krig och tragik.

 

Sydsvensk film med ABBA

Filmen spelades in i våras, i Malmö, Ystad, New York och i Jordanien och huvudrollerna spelas av sydsvenskar; två från Malmö, en från Staffanstorp och en från Göteborg. I rollerna syns naturligtvis Jansson och Wester själv, men också Suzanne Reuter och Rolf Skoglund. Större delen av inspelningen gjordes på Sveriges Televisions nyhetsredaktion i Malmö. Mycket tid fick filmteamet också ägna i Wadi Musa som ligger i provinsen Ma'an i södra Jordanien och i den vackra Wadirumöknen som har ett månliknande landskap. Några scener filmades i huvudstaden Amman som är belägen på ruinerna av det antika Filadelfia. I kontrast till det exotiska fotot står svensk musik, mestadels välkända ABBA-melodier. Kanske har producenten Fredrik Boklund haft ett och annat att säga till om. Boklund har 20 års erfarenhet som bland annat musikvideoregissör och har arbetat med artister som Mark Wahlberg, Robin, Lena Philipson, Lisa Nilsson och regisserat samtliga musikvideos för Army of Lovers och Bodies Without Organs.

 

Stå ut med nyhetssmörja

Morgan Pålsson-filmen är en komedi om journalister och andra terrorister. Humorduon fick idén till karaktären efter att ha sett ett program med bland annat journalisten Elisabeth Höglund i Bryssel, där man utöver rapporteringarna från Europaparlamentet, även fick följa journalisternas tillvaro bakom kulisserna. Med Morgan vill de visa ytterligheterna i journalistiken, framför kameran inför alla tittarna, men också vad som sedan händer när kameran stängts av.

   Internationell nyhetsrapportering är något som biopublik kan relatera till. Vi har försökt göra en rolig film som inte bara får folk att skratta, utan även får dem att stå ut med den dagliga vågen av nyhetssmörja, säger manusförfattarna som nu blivit tre. Anders träffade Wiktor Ericsson 1999 under produktionen av tv-serien Lukas 8:18, där de båda var avsnittsförfattare. Senare i år kommer han att arbeta med nya projekt tillsammans med Anders Jansson. Det har varit fullt upp för de skånska komikerna. Showen ”500” som pågår fram till den 16 februari drar folk långväga ifrån till Lunds teater. Men efter det blir det inga förlängningar – på allvar, menar duon. Istället planeras mer Hipphipp i Sveriges Television. När nya avsnitt ska spelas in är ännu inte spikat, först behöver skaparna vara lediga ett tag. 080121

 

LILL ERIKSSON

 

Morgan Pålsson och Robert Flycht

Den 22 februari smäller det när Morgan Pålsson och Robert Flycht sänds utrikes för nyhetsbevakning.

FOTO: SANDREW METRONOME

 

 

FAKTA Anders Jansson (Morgan Pålsson)

Född: 1967

Utbildning: Lunds universitet där han studerade drama, film och teater (1987) och New York Film Academy i New York (1995).

Karriär: Verksam som manusfattare, producent och skådespelare. Allt började i Lund tillsammans med Johan Wester under 90-talet med spex, karnevaler och scenshower. De blev kända för hela svenska folket med tv-serien HippHipp! i SVT, som vann Silverrosen 2002, Montreux-festivalens förstapris. Därefter succé med scenshowen HippHipp (paw rihk-titt) som sågs av drygt 190 000 personer på Olympen i Lund (2003–2004). Anders har skrivit manus till ett flertal produktioner som tv-serien Lukas 8:18 (1999) för SVT, Filmgalan (2002, 2003 och 2005) och Itzhaks julevangelium (2006) för SVT där han även medverkade.

 

 

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

 

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007